Avantajul rigolelor ca soluție pentru drenajul apelor pluviale ca o consecință a dezvoltării centrelor urbane și zonelor rezidentiale, precum și a infrastructurii acestora, problemele privind managementul apelor pluviale, au crescut ingrijorator.
Astăzi, managementul apelor pluviale este crucial, lipsa acestuia provocând trei probleme majore :
– De mediu – Deoarece apele meteorice care pătrund în sol, în zonele urbane și industriale, sunt încărcate cu agenți poluanți (plumb, hidrocarburi, etc), distanța pe care acestea o parcurg de când cad pe pământ până sunt preluate și dirijate pentru a fi tratate, ar trebui să fie cât mai mică, în scopul limitării riscului de poluare.
– De siguranță a traficului – În zonele de trafic (șosele, autostrăzi), prezența apei reprezintă un pericol major. Aceasta provoacă aqvaplanarea vehiculelor, limitând aderența acestora la sol, sau se transformă în gheață și polei iarna, de asemenea afectând siguranța traficului .
– De Confort – Pe măsura ce se acumulează, apa de ploaie se transformă în bălți, devenind obstacole pentru pietoni sau bicicliști. Colectarea și evacuarea apei de ploaie, va contribui la bunăstare și confort.
Soluții de drenaj a apelor cu ajutorul rigolelor
Există două modalități clasice pentru drenajul apelor de pe o suprafață: Drenaj punctual și drenaj liniar.
Situații speciale există în cazul drenajului pistelor din aeroporturi, unde tehnicile aplicate pentru drenajul apelor de suprafață sunt ușor diferite și acestea vor fi tratate separat.
a) Drenaj Punctual al apelor pluviale
În cazul drenajului punctual, în urma unui calcul hidraulic, suprafața se împarte în secțiuni, urmând a fi instalate cate o gura de scurgere pentru fiecare secțiune, iar o conducta subterana va prelua apa din toate aceste puncte.
Avantaje:
Soluție standard, cunoscută pe scara largă și acceptată.
Dezavantaje:
- Necesită un volum mare de muncă pentru pregătirea terenului, în special dacă acesta este destinat traficului rutier. În acest caz, este necesară o înălțime a solului de la conducta de evacuare de minim 0,6m
- Aceste suprafețe cu pante din mai multe părți sunt greu de realizat și nici nu arată foarte bine .
- Suprafața rezultată este incomoda pentru șoferi
b) Drenaj liniar al apelor pluviale cu ajutorul rigolelor
În cazul drenajului liniar, preluarea și direcționarea apei se face printr-o rigolă.
Avantaje:
- O pregătire a terenului mult mai simplă, nu mai există componente ale sistemului care să necesite o protecție împotriva traficului pe clase de sarcini mari.
- Aplicabilitate ușoară – zona trebuie împărțită doar în două secțiuni cu pante diferite ce vor directiona apa spre rigola .
- Fără riscuri de formare a bălților
- Repede și ușor de intreținut deoarece este un singur sistem, nu o mulțime de guri de scurgere sau alte sisteme subterane
- O soluție estetică grație lipsei iregularităților datorate pantelor multiple. Nu se mai fac bălti, la suprafața, apare o linie, care se integrează perfect mediului urban.
Se poate vedea că soluția cea mai eficientă este drejanul cu ajutorul rigolelor.
Situații speciale:
În general, de pe șosele și drumuri, apa de ploaie este preluată și evacuată transversal, pe o singură parte a drumului. Ca și principiu , drenajul apelor pluviale se va face tot punctiform, sau liniar, funcție de sistemul implentat.
În zonele urbane, apa de ploaie se colectează de pe o parte a strazii, curgând în lungimea acesteia pe langa borduri, unde sunt amplasate din loc în loc guri de scurgere, care o preiau și o dirijează spre sistemul general de canalizare pluvială.
Avantaje:
- Soluție ieftină
- Soluție standard, bine cunoscută
Dezavantaje:
- Aceleași inconveniente caracteristice drenajului punctual.
- Prezintă pericol pentru trafic: În cazul unei ploi torențiale, se va aduna un volum mare de apă într-o parte a șoselei
- Dimensiunile și formele diferite ale bordurilor nu permit acestora să dirijeze aceeași cantitate de apă, favorizând apariția băltior
Soluție:
Rigolele cu gratare ar fi cea mai bună alternativă la acest sistem. Cu toate acestea, ele sunt folosite mai ales pentru autostrăzi (2×2 benzi) sau pentru zonele în centrele urbane în cazul în care, din motive estetice borduri din beton nu sunt necesare.
Rigolele se folosesc și la drenaj de infrastructuri mari, cum ar fi autostrazile, piste de aeroport, etc unde apa de ploaie pot fi colectate în canale din beton turnate la fața locului.
Avantajele rigolelor și sistemelor de rigole turnate pe șantier:
Sistem ieftin, folosit în special în țări cu mană de lucru ieftină.
Dezavantajele rigolelor și sistemelor de drenaj cu rigole turnate pe șantier:
- Gratarele din otel sau fonta nu se pot fixa foarte bine, pe marginea acestor canale turnate lucru care afectează stabilitatea acestora la trecerea peste ele.
- Sunt necesare cantități mari de materiale și forță de muncă.
- Nu există garanția că vor face față claselor mari de sarcini, atâta timp cât rigolele sunt turnate pe șantier
- Rigolele nu pot fi etanșe
- Durabilitate mică în timp a sistemului din cauza condițiilor de punere în aplicare aleatoare.
Prin urmare, rigolele prefabricate cu grătare sunt cea mai bună alternativă la sistemele clasice, atât din punct de vedere tehnic, cât și economic.
Chrisim Instal vă oferă consultanță gratuită în alegerea tipului de rigole potrivite pentru orice proiect.
Nu ezitați să ne contactați cu orice întrebare.
Un specialist cu experiență în acest domeniu vă va prelua și vă va oferi cele mai bune sfaturi pentru alegerea rigolelor de calitate de top, deosebit de durabile si rezistente, cu clasa de solicitare și debit potrivite pentru proiectul dumneavostră.
Sunați la 0753094949 pentru detalii.